26 sep. 2012

Vad är sojalecitin?

Sojalecitin är ett emulgeringsmedel som används för att binda fett och vatten. Som gör att de inte skär sig.
Sojalecitin framställs främst ur sojabönor. Man maler sojabönorna och blandar mjölet med varmt vatten och bensin. Då återfinns en del av sojan i vattnet som siktar sig mot bensinen, där andra delar av sojan återfinns. Sedan försöker man få bort bensinen genom upphettning. Men just sojalecitin är värmekänsligt och tål ingen värmebehandling. Bra anledning till att inte köpa produkter med sojalecitin i är därför det kan innehålla stora mängder av bensin.
I vad gömmer sig sojalecitinet då?
I godis, kakor, choklad och margarin som vi köper.
Nu är inte jag jämt jätteduktig på låta bli att köpa framför allt choklad utan sojalecitin i. ( sällan jag köper köpekakor. Och margarin är bara skit så det är inget bekymmer. ) Men man kan försöka låta bli. Du får en bättre produkt utan det i.
Tänk på: köp en choklad med så lite ingredienser som möjligt. Då får du garanterat en bra chokladkaka med dig hem.


Tips på bra choklad som inte innehåller sojalecitin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar