10 sep. 2012

Brors Dag

I torsdags fyllde en av mina kära bröder år.
28 år.
Och som vanligt visste jag inte vad jag skulle ge honom i present.
Men eftersom jag älskar att baka så tänkte jag, jag ska baka ett gott bröd och någon god kaka till honom.
Det blev ett gott dinkelbröd med frön i och Leila Lindholms hi-hat cupcakes.
Det blev även massa marängsmet över så av den blev det blåbärs och hallonmaränger. 

Dinkelbrödet

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1/2 msk salt
1, 1/2 msk mörk sirap
 150 g grahamsmjöl (  ca 2,5 )
700 g dinkelmjöl ( ca 4,5 dl )
1/2 dl blandade frön

Rör ihop jästen med vattnet, tillsätt saltet och sirapen.
Därefter mjölet och fröna, kör i maskin ca 5 min.
Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Knåda degen lätt och dela den i två bitar, lägg sedan degen i två smorda brödformar. 
Låt jäsa i ytterligare 15 min under bakduk.
Pensla bröden med kallt vatten och sätt in bröden i en kall ugn. 
Sätt ugnen på 250° och grädda i mitten av ugnen i 35 min.
Stäng av ugnen och låt brödet stå ytterligare 8 min.

Låt svalna på galler.

Hi-hat cupcakesen
 

Grundrecept på 12 st cupkakes:
3 ägg
2, 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3, 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
 1 nypa salt
100 g mörk choklad ( 70% )

Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda sedan ihop det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Dela chokladen i mindre bitar och smält den i en skål över ett vattenbad.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. 
Låt svalna.

Frostingen/maräng:
6 äggvitor
8 dl socker
Saft från en citron
2 tsk vaniljsocker

Blanda äggvitor, strösocker och saften från citronen i en rostfri bunke/gryta. ( den ska kunna rymmas i en annan gryta ) 
Vispa med handvisp i ca 1 min.
Sätt bunken/grytan i ett vattenbad. 
Vispa tills sockerkristallerna smält och det blivit luftigt som maräng. ( här kan du använda elvisp om du vill för det tar tid ) Du ska kunna se spår efter vispen i marängen.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsocker. 
Vispa ytterligare i några min tills marängen tjocknat och svalnat.
Använd en sprits och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
Låt stelna i kylen.

Chokladöverdrag:
200 g mörk choklad ( 70% )
3 msk matolja
Dekorationshjärtan

Dela chokladen och lägg den i en skål, smält chokladen tillsammans med matoljan över ett vattenbad.
Låt chokladen svalna lite innan du doppar dina cupcakes i den.
Pensla på med mer choklad om det saknas någonstans efter du doppat marängtoppen i chokladen.
Strö på dekorationshjärtanen och låt sedan cupcakesen stelna i 30 min innan servering.

Du kommer märka att det blir en del marängsmet över på den satsen som står här ovanför.
Jag gjorde därför blåbärs och hallonmaränger av det som blev över.
( Vill du inte göra några maränger kan du minska lite på ingredienser till frostingen/marängen så att det blir en mindre sats. )


Söta och goda var de


Blåbär och hallonmaränger

1/2 dl tinade blåbär och hallon
+ marängsmeten som blev över till cupcakesen.

Blanda ihop blåbären och hallonen med marängsmeten.
Lägg ut bakplåtspapper på en eller två plåtar.
Klicka ut marängsmeten med en matsked.
Grädda i mitten av ugnen på 125° tills marängerna stiger och blir gyllenbruna. ( ca 30-40 min )

Ja du brorsan man fyller bara 28 en gång i livet så klart att man ska fira det ordentligt.
 Grattis ännu en gång bror!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar