1 sep. 2012

Pitabröd och Äpplepaj

Igår gjorde jag pitabröd till middag och äpplepaj till efterrätt.


Pitabröd

3 dl vatten
25 g jäst
1tsk salt
2 dl rågsikt
5 dl vetemjöl

Värm upp vattnet tills det blir fingervarmt, 37° C.
Smula ner jästen i din köksassistent ( går lika bra att använda en bunke ) och häll sedan i det fingervarma vattnet. Tillsätt sedan salt och rågsikt.
Blanda i vetemjölet och låt assistenten arbeta degen tills degen blir smidig och släpper kanterna.
Ta sedan upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela degen i 8 bitar. 
Forma varje bit till en bulle och låt sedan bullarna jäsa i ca 20 min under bakduk.
Kavla sedan ut bullarna ( utan att knåda dem ) till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Låt dem sedan jäsa ytterligare i 30 min under bakduk.
Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och in med dem i ugnen.

Grädda bröden i mitten av ugnen på 250° C i ca 6-8 min.

Pitabröd med egengjorda biffar och grönsaker.


Världens enklaste och godaste pajöverdrag
 Äpplepaj

2 dl havregryn
1 dl socker
1, 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
2 st svenska äpplen.

 ca 50 g mörk choklad om man vill ha.

Dela äpplena i klyftor och lägg dem i en form.
Smält smöret i en kastrull. 
 Och blanda sedan därefter i vispgrädden och sirapen,
sedan blandar du bara i alla torra ingredienser.
Häll smeten över äpplena.
Smält chokladen ( denna gången använde jag mig av Marabou Premium 70% sea salt, pecan ) och ringla sedan den över pajen. 
 In med pajen i ugnen.


Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.
låt svalna innan servering. 

Servera gärna med vaniljsås och lite basilika och en god kopp kaffe till.


Bon appetit!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar