26 sep. 2012

Knäckebröd

Idag har jag testat att göra knäckebröd för första gången. Så receptet är lånat från en brödbok jag har.
Enkelt och gott knäckebröd med kummin i.

1/4 paket jäst ( 25 g )
25 g smör ( rumsvarmt )
3 dl ljummet vatten, 37° C
1 tsk salt
1/2 msk kummin
7,5 dl mörkt lantbrödsmjöl

Smula ner jästen i en degbunke/ köksassistenten. Klicka ner det rumsvarma fettet.
Häll sedan över det ljumna vattnet och rör om tills jästen löst sig. 
Tillsätt salt, kummin och 7 dl vetemjöl. Spara det sista vetemjölet till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig och släpper bunkens kanter.
Låt stå och jäsa i 30 min under bakduk.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del tunt.
( I receptet står det att man gärna får använda en kruskavel men det har inte jag någon. Det fungerar lika bra med en vanlig kavel. )
( Sedan står det även att man ska använda en sporre när man ska dela dem till rektangulära rutor. Men det har jag heller ingen så jag använde mig bara av en kniv. Raka kanter går lika bra som vågiga. )
Lägg sedan dina rutor på en smord plåt.
Har du svårt att få upp rutorna från bakbordet kan du använda dig av en degskrapa.
Innan du sätter in dem i ugnen så ska du nagga alla rutor.
Grädda mitt i ugnen i 250° C, ca 5 min.
Lägg på ett galler för att låta bröden svalna.
Blir ca 75 st små knäckebröd.

Degskrapa

Tyvärr har jag ingen bild på en sporre eftersom jag inte ha någon. Men den ser lite ut som en pizzaskärare fast lite mindre och själva skäraren är vågig. Ska köpa en och visa er vad jag menar lite senare.
Pizzaskärare

Utkavlad deg som jag har delat. 

Färdiggräddade

Nygräddade med lite smör på, jättegott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar