3 okt. 2012

Kesobullar

I måndags gjorde jag kesobullar till kvällen. Hade tänkt göra dem i söndags redan men då blev vi bjudna till mor och far som var lika trevligt det.
Så i måndags gjorde jag mina kesobullar som både går att göra med och utan jäst.
Jag var lite otålig i måndags så jag gjorde mina utan jäst.
Men jag tänkte skriva båda recepten så får ni välja vad ni själva vill göra.

Med jäst:

25 g smör
1, 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
50 g keso
ca 4-5 dl vetemjöl

Pensla med mjölk eller ägg.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan mjölken, låt degspadet bli fingervarmt 37°C. 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan salt, keso och resten av degspadet samt mjölet.
Arbeta degen smidig tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa i 20 min under bakduk.
Ta ut degen och arbeta den smidig på en arbetsbänk.
Dela den och forma till runda bullar, låt sedan dem jäsa en gång till i några min på en bakplåtsklädd plåt och täck bullarna med en bakduk.
Pensla med mjölk eller ägg.
Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min.

Utan jäst:

25 g smör
1, 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g keso
4-5 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. 
Blanda sedan i mjölken, bakpulver, salt och keso.
Till sist häller du i mjölet.
Arbeta ihop allt till en smidig deg. Dela och forma till runda bullar som du sedan lägger på en bakplåtsklädd plåt.
Pensla med mjölk eller ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 250°C, ca 8 min.

Det blir sex bullar av detta receptet.

Dags att gräddas.

Keso gör bullarna saftiga och goda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar