Hej gott folk!
Dålig uppdatering på sistone. Har inte riktigt orkat baka en massa nu när jag varit/är förkyld.
Men i torsdags gjorde jag något mycket enkelt men gott, whiskychokladkola. Tänkte prova lite olika kola och tryffelsorter nu när det snart närmar sig jul.
Whiskychokladkola
50 g smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl ljus eller mörk sirap
2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
2-3 msk whisky
( beroende på hur mycket man vill att det ska smaka.)
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda 5 min under vispning.
Tänk på att de 5 min är viktiga för att kolan skall bli kola. Så även om smeten börjat tjockna så låt kastrullen stå kvar på plattan och fortsätt vispa tills det gått 5 min. Sänk värmen en aning om den känns tjock.
Häll sedan upp kolan i en bakplåtsklädd form ca 20 x 20 cm.
Låt kolan svalna.
Dela sedan kolan i så stora bitar du vill ha. Mina gjorde jag ca 1 x 1 cm stora, blir ca 40 bitar.
Låt kolan koka upp innan du sänker värmen.
Sen ska det bubbla ungefär såhär under tiden.
Kolan klar att hällas upp.
( snygga bilder det blir när man fixat en bättre kamera )
Klara, mörka whiskychokladkolor.
Hoppas ni har en fin lördag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar