1 dec. 2012

Whiskychokladkola

Hej gott folk!

Dålig uppdatering på sistone. Har inte riktigt orkat baka en massa nu när jag varit/är förkyld.
Men i torsdags gjorde jag något mycket enkelt men gott, whiskychokladkola. Tänkte prova lite olika kola och tryffelsorter nu när det snart närmar sig jul.

Whiskychokladkola

50 g smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl ljus eller mörk sirap 
2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
2-3 msk whisky 
( beroende på hur mycket man vill att det ska smaka.)

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda 5 min under vispning.
Tänk på att de 5 min är viktiga för att kolan skall bli kola. Så även om smeten börjat tjockna så låt kastrullen stå kvar på plattan och fortsätt vispa tills det gått 5 min. Sänk värmen en aning om den känns tjock.
Häll sedan upp kolan i en bakplåtsklädd form ca 20 x 20 cm. 
Låt kolan svalna.
Dela sedan kolan i så stora bitar du vill ha. Mina gjorde jag ca 1 x 1 cm stora, blir ca 40 bitar.

Låt kolan koka upp innan du sänker värmen.

Sen ska det bubbla ungefär såhär under tiden.

Kolan klar att hällas upp.
 ( snygga bilder det blir när man fixat en bättre kamera )

Klara, mörka whiskychokladkolor.

Hoppas ni har en fin lördag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar