Igår gjorde jag tre soters julgodis till julbordet.
Saffranskola, pepparkakskola och dajm.
Saffranskola
2 msk smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 krm salt
en halv påse saffran 0,2 g
1 dl kokos om man vill ha.
Smält fettet i en tjockbottnad kastrull.
Blanda ner socker, sirap, grädde och sedan saltet.
Stöt saffranen i en mortel med en halv tsk socker. Blanda sedan ner i kolasmeten.
Häll till sist i kokosen.
Koka kolan på svag värme. Rör om då och då. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Tar ca 30 min. ( Droppa ner lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten, kan du rulla smeten till en kula är kolan klar. )
Häll sedan upp kolan i en bakplåtsklädd ugnsform.
Dela kolan när den är klar.
Om du vill ha kokos i din kola kan du bryna den lite i en torr stekpanna på låg värme innan du häller i den i kolan.
Dags att stelna.
Saffranskolan klar. Blir ca 30-35 st kolor.
Pepparkakskola
3/4 dl vatten
2,1/2 dl socker
2 msk mörk sirap
2 tsk pepparkakskryddor
1/2 tsk bikarbonat
Blanda och värm vatten, socker, sirap och pepparkakskryddor i en kastrull.
Låt koka på svag värme i ca 20-30 min. Kolan är klar när du kan göra en kula av kolasmeten i kallt vatten. ( Kulprov )
Tag av kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten.
Häll upp kolan i en bakplåtsklädd ugnsform, låt stelna.
Skär sedan kolan när den är klar.
Pepparkakskolan är på väg att värmas upp.
Klar. Dags att dela kolan. Blir ca 40-45 st kolor.
Dajm
2 msk vetemjöl
1 msk kakao
1 dl strösocker
2 msk smör
2 msk sirap
2 msk grädde
Garnering
75 g mörk eller ljus choklad
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Låt blandningen koka på svar värme under omrörning i ca 4 min tills massan smält och är lite seg.
Bred ut smeten på bakplåtspapper till en platta ca 10x15 cm stor.
Låt smeten stelna.
Dela chokladen och smält den i vattenbad eller mikron.
Skär eller bryt kakan i ca 2x3 cm stora bitar.
Doppa dem sedan i den smälta chokladen och lägg dem på bakplåtspappret igen.
Alla ingredienser.
Låt massan stelna.
Doppa i choklad och låt stelna. Blir ca 20 st dajmbitar.
Jag rullade pepparkakskolan för att få lite variation på det hela.
Nu finns det lite godis till efterrättsbordet på julafton men det kommer nog mera :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar