5 dec. 2012

Chokladtryffel och Chokladmandeltopp

Idag har jag gjort Chokladtryffel och Chokladmandeltoppar med russin.

Chokladtryffel

100 g mörk choklad
2 msk kakao
1 dl vispgrädde
ev 2-3 msk Baileys 
eller 1-2 tsk vaniljsocker

Koka upp grädden och bryt sedan ner chokladen i grädden och i med kakaon.
Därefter häller du i Baileysen, beroende på vad du vill ha för smak på din tryffel. Vaniljsocker fungerar lika bra men ta då i stället 1-2 teskedar  och inte matskedar.
Häll sedan upp smeten i en bakplåtsklädd form och låt stelna. Ställ smeten gärna svalt.

Dra av grädden från den värma plattan när du bryter ner chokladen i grädden.

Grädde, choklad, kakao och Baileys.

Smeten har stelnat, dela i bitar och rulla till små bollar. 
Rulla sedan i kakao. 

Chokladtryfflarna är klara.

Blir 20 st tryfflar.


Chokladmandeltoppar med russin

1 dl grädde
100 g mörk choklad
2-3 msk kakao
1 dl russin
1 dl sötmandel
1-2 tsk kanel
ev 2-3 msk vit glögg

Koka upp grädden. 
Bryt ner chokladen och tillsätt kakaon.  Om du vill ha dina chokladmandeltoppar lite mer juliga kan du ha i lite kanel och glögg.
Blanda sedan i russinen och hackad sötmandel ( stora bitar )
Klicka sedan upp små "högar" på en tallrik. Låt stelna i kylen.

Gott, gott!


Förvara chokladtryfflarna och chokladmandeltopparna i kylen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar