I fredags gjorde jag pepparkakssnittar. När jag gör vanliga pepparkakor blir det aldrig bra. Dels gillar jag inte smaken på dem och dels så lyckas jag alltid bränna dem eller så tar jag ut dem för tidigt så de bara bli degiga. Så detta året fick det bli pepparkakssnittar som dessutom går väldigt mycket fortare att göra.
Pepparkakssnittar
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2,1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
( själv hade jag bara vit hemma men det går lika bra det med )
2-3 msk pepparkakskryddor
( finns att köpa i vanlig mataffär )
Självklart kan du använda dig av kanel, kardemumma, ingefära och bikarbonat om du har de kryddorna hemma. Men är man lite lat i bland kan man köpa alla kryddor i en och samma påse. Tänk bara på att du endast tar en tsk av kanel, kardemumma ingefära och bikarbonat och inte några msk som i receptet ovan.
Sätt ugnen på 175°C.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem i smörblandningen.
Häll i sirapen.
Arbeta ihop till en deg. Dela degen i tre lika stora bitar och rulla dem sedan till fingertjocka längder.
Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Platta till längderna något.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Skär dem i sneda bitar medan de fortfarande är varma.
Alla ingredienser, dags att blandas ihop.
Pepparkaksdegen.
Sätt in längderna i ca 10 min i ugnen på 175°C.
Pepparkakssnittarna klara. Lånat bilden från förra inlägget.
Blir ca 25 snittar av denna satsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar