21 nov. 2012

Saffransfläta

Nu ni, nu har jag börjat lite smått med att julbaka. Det är bara en och en halv vecka kvar till första advent. Kan ni förstå det? Jag har svårt för att förstå det i alla fall. Men börja man julbaka så smått så kanske det kommer :) 
Sen i nästa vecka kan man börja hänga upp någon julstjärna och sätta upp någon ljusstake. Då blir det kanske lite lättare att förstå att julen är på väg. Skönt att få lysa upp höstmörkret med.

Saffransfläta:

25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
7-8 dl vetemjöl

Ett ägg eller lite vatten att pensla över flätan innan den sätts in i ugnen.

Glasyren:

2 dl florsocker
1-2 msk vatten
Som du blandar.

Smula jästen i en bunke.
 Smält smöret och häll i mjölken. Vätskan skall vara fingervarm, 37°C.
Häll sedan vätskan i bunken med jästen i. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt socker och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ( gärna i en köksassistent ) till en smidig deg och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen i någon minut.
Kavla sedan ut degen till en rektangulär platta på ett mjölat bakplåtspapper.
Skär sedan skåror med en kniv eller degskrapa i degen. ( bild kommer nedan )
Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. Skarvarna ska överlappa varandra så att flätan inte går upp under gräddningen. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla flätan med vatten eller ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 min.

När flätan svalnat ringlar du över glasyren.

Degen som är dags för att jäsa.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper. 

Tips! Är det svårt att kavla ut degen lägg ett till bakplåtspapper över degen och kavla på den. När du kavlat klart så tar du bara bort bakplåtspappret.

Klant som jag är så tog jag inget kort när jag delade längden till flätningen. Så jag tog två kort ur tidningen som jag själv använde mig av för att göra flätan. Så ni ska förstå hur man ska gör med delningen och flätningen. ( Det bruna i mitten på denna längd är kanel. En kanelfläta. )

Lägg varannan flik över varandra.

Efter andra jäsningen. 30 min.

Flätan är klar.
 Hade visst inget snygg underlägg att lägga flätan på, allt var för smått. Något att handla in kanske :)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar