17 nov. 2012

Chokladdoppade vaniljkolor

Igår gjorde jag kolorna jag pratade om att jag skulle göra till helgen.
Chokladdoppade vaniljkolor som jag hade hittat recept på från förra numret av Hembakat.

Chokladdoppade vaniljkolor:

100 g smör
2 dl grädde
2,1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

ca 100 g mörk choklad

Blanda smör, grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. 
Koka utan lock och rör om då och då tills smeten tjocknat en aning. När du tror kolan är klar gör ett kulprov, genom att droppa ner lite smet i en kopp med kallt vatten. Går den att rulla vet du att kolan är klar.
Lägg ett bakplåtspapper i en form ca 20 x 20 cm ( jag använde mig av en plåtkakburk för jag hade ingen annan form som var i ungefär den storleken ), häll sedan i smeten. Låt stelna.
Skär kolan i bitar.
Dela chokladen i mindre bitar och smält den antingen i vattenbad eller mikron. Doppa sedan kolabitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. 
Låt chokladkolan stelna i kylen och förvara dem kallt.

Koka smeten och rör om då och då. Koktid ca 10-15 min.

När du tror att kolan är klar gör kulprovet i kallt vatten.

Kolan är klar om man kan rulla den till en kula.

Dela kolan i så stora bitar du vill ha. 
Jag delade mina i ca 1 x 1 cm.

Efter att chokladen stelnat så la jag upp mina kolor på tillplattade knäckformar.



Jag doppade bara hälften av mina kolor i choklad och lät hälften bara vara vaniljkolor.
Blir ca 60 st kolor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar