25 nov. 2012

1 månad

I fredags bakade jag en ny chokladkaka. Som jag kom på i torsdags när jag frågade vad min man ville ha att fika på när vi firar vår 1 månadsdag.  Han ville ha chokladmousse sa han men det tyckte jag var lite tråkigt att bara ha så jag kom på att jag gör en kladdkakebotten med chokladmousse ovanpå med smak av rom.


Kladdkakssmet

50 g smör
1/2 dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
2,1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk rom 

Sätt ugnen på 150°C.
Smält smöret i en kastrull och häll i matoljan.
Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt och rör sedan ner det varma smöret. Häll i romen.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Häll sedan ner smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min. Prova med en sticka om den är klar.

Dags att sättas i ugn.

Kakan klar.

Chokladmoussen

2 dl vispgrädde
2 äggulor
75-100 g mörk choklad
1-2 msk rom
 ( beroende på hur mycket du vill att den ska smaka )

Smält chokladen i en skål i vattenbad.
Vispa grädden, ej för hårt.
Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
Till sist häller du i romen.
Låt moussen stå och stelna ca 1 timme.

Här är moussen när den är klar att läggas på kladdkakan.

Kakan är klar.

Jag tog även lite frysta bär på min kaka för det är gott med något lite syrligt till all choklad.

Servera gärna med en klick glass om du har eller bara en kopp kaffe.


Romen jag använde mig av. Denna rom är halvmörk och ganska kryddig.
 Om du inte vill ha en så kryddig variant på romen kan du alltid välja en lite ljusare variant. 


Smaken av romen smakar mindre dagen efter så vill du att den inte ska tappa smaken av romen alltför mycket ät den samma dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar