28 aug. 2012

Dooley'sbollar ( chokladbollar ) och Banankaka

  Dooley'sbollar.    ca15 st 

75g smör
1dl socker
1msk vaniljsocker
2,5 msk kakao
2,5 dl havregryn
2 msk Dooley's ( likör )

Pärlsocker eller kokosflingor till garnering

 Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.

Rör ihop sockret med det rumsvarma smöret, gärna med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och kakao.

Tillsätt där efter havregryn och Dooley's, rör till en jämn smet. Ej med elvispen.

Rulla till små bollar och rulla dem där efter i pärlsocker eller kokosflingor.

Tips! om smeten är för kletig när du ska rulla bollarna, låt smeten stelna en stund i kylen eller frysen innan du rullar dem.

Låt Dooley'sbollarna stå i kylen en stund innan servering.
( mycket goda bollar om man gillar kola och chokladsmaken ihop )
                                                                  

Banankaka

35 g smör
1 dl socker
1 msk mjölk
En nypa salt
1/5 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 mogen banan ( ju mer mogen bananen är desto bättre )
50 g choklad mörk/ vit ( vad man känner för )
1,3/4 dl vetemjöl
1/5 tsk bikarbonat

Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda smöret ihop med socker, mjölk, salt och vaniljsocker.
Dela ägget och blanda endast i äggulan.
Mosa bananerna och blanda ner i smeten.
Hacka chokladen.
Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat i en skål, vänd sedan ner allt i banansmeten.
Vispa till sist äggvitorna till hårt skum, med elvisp. Vänd sedan ner det i banansmeten.
Bröa en form på ca 17 cm i diameter. Häll sedan banansmeten i formen. Och in med en i ugnen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min på 175 grader.

 Vill du göra kakan större?  Då dubblar du bara alla ingredienser. Då kan du använda en form på ca 24 cm i diameter. Även tiden i ugnen blir lite längre, ca 30-35 min.

Funkar även att frysa.

Hoppas det skall smaka! <

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar